NHG-kostengrens en maximale hypotheek omhoog in 2021

dinsdag 15 december 2020

Met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) ben je zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek; je leent zo nooit te veel en kunt vertrouwen op een vangnet als je je hypotheek niet meer kunt betalen. Per 1 januari 2021 wordt de kostengrens voor het afsluiten van een hypotheek met NHG verhoogd van € 310.000 naar € 325.000. Hierdoor wordt de woningmarkt toegankelijker en beter bereikbaar voor consumenten met lage en middeninkomens. De eenmalige premie die geldt bij een NHG-hypotheek blijft 0,7%. Daarnaast gaat de maximale hypotheek (niet NHG) die woningkopers kunnen afsluiten in 2021 ook iets omhoog.

NHG: verantwoord lenen en vangnet
Met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) sluit je een hypotheek af die past bij jouw inkomen. Je hypotheek voldoet namelijk aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Je leent zo dus nooit te veel en je weet zeker dat je naast je maandelijkse lasten voldoende geld overhoudt voor andere uitgaven, zoals boodschappen en verzekeringen.

Daarnaast kun je als toekomstig woningeigenaar rekenen op een vangnet als je door onvoorziene omstandigheden, zoals bijv. een echtscheiding of (onvrijwillige) werkloosheid, de maandlasten niet meer kan betalen en/of na een gedwongen verkoop eventueel een restschuld resteert.

NHG-premie
De zogenoemde borgtochtprovisie, die ook wel NHG-premie wordt genoemd, betreft het eenmalige bedrag dat je als koper voor een hypotheek met NHG betaalt. Deze premie blijft in 2021 gelijk aan 2020: 0,7% over het totale hypotheekbedrag. Deze borgtochtprovisie betaal je via de geldverstrekker aan NHG zodra de hypotheek wordt afgesloten. De kosten zijn fiscaal aftrekbaar.

Kostengrens
De kostengrens (koopsom v.o.n.) die geldt voor het afsluiten van een hypotheek met NHG gaat in 2021 omhoog. Met ingang van 1 januari 2021 ligt die grens van de koopsom v.o.n. op € 325.000 in plaats van € 310.000. Voor woningen met extra energiebesparende voorzieningen (EBV) ligt de kostengrens zelfs nog 6% hoger, namelijk € 344.500. Woningkopers krijgen daarmee meer ruimte om extra verduurzamingsmaatregelen mee te financieren.

Om in aanmerking te komen voor de verruimde kostengrens bij nieuwbouw dienen er aanvullende energiebesparende voorzieningen te worden getroffen. De reguliere aannemingsovereenkomst dient daarmee aan het Bouwbesluit 2012 te voldoen en uit de meerwerklijst dienen de aanvullende EBV te blijken.

Als voorbeeld geldt het laten aanbrengen van extra zonnepanelen. Check bij de makelaar of je nieuwbouwwoning met eventueel meerwerk aan de criteria voldoet.

Stabiel en toekomstgericht
De aanpassing van de kostengrens maakt NHG bereikbaarder. Meer mensen kunnen hiermee op verantwoorde wijze een huis kopen en duurzaam en betaalbaar wonen.

Maximale hypotheek omhoog
Verder gaat de maximale hypotheek zonder NHG die je als woningkoper kunt afsluiten in 2021 ook iets omhoog. De stijging komt volgens het Nibud doordat we in 2021 iets meer gaan verdienen, de rente op studieleningen is gedaald en het tweede inkomen zwaarder meetelt bij het vaststellen van het financieringspercentage.

Het Nibud gaat voor 2021 uit van een gemiddelde inkomensstijging van 1,4%. Kanttekening daarbij is wel dat door corona een aantal mensen zijn baan zal verliezen en zelfstandigen onzeker zijn over het aantal opdrachten dat ze kunnen verwachten.

maureen geraets Van Santvoort Eindhoven.png
Maureen GeraetsVan Santvoort Makelaars