Samenwonen: samen op zoek naar het ideale huis

maandag 3 februari 2020

Is jullie relatie toe aan de volgende stap? Jullie hebben samen fijne vakanties beleefd en zijn het 'logeren' beu? Dan is het misschien tijd om te gaan samenwonen! Spannend; een nieuwe fase van jullie leven gaat beginnen! We hebben wat tips voor jullie huizenjacht op een rijtje gezet.

Woonwensen
Maak samen met elkaar een wensenlijst waar jullie woning aan moet voldoen. In welke plaats willen jullie wonen, in het centrum of dicht bij de natuur? Hoeveel slaapkamers zijn gewenst? Willen jullie een tuin of een balkon? Welke woonstijl heeft jullie voorkeur? Praat samen over jullie verwachtingen, wensen en de toekomst. Vergelijk en combineer jullie wensen en het zoeken naar een nieuw huis kan beginnen. 

  • Trendy zithoek.jpg
  • 20160418_HORZA_A2_Cam01.jpg
  • Int_detail.jpg
  • trendy eethoek 1.jpg
  • Int_Muldersweg02.jpg
  • 025.jpg

Koop of huur? Bestaande bouw of nieuwbouw?
Willen jullie huren of kopen? Door de huidige lage hypotheekrente biedt kopen vaak lagere maandlasten dan bij een (vrije sector) huurwoning! En je bouwt samen iets moois op voor de toekomst. Laat je goed informeren door een financieel adviseur.

Een nieuwbouwwoning biedt vele voordelen ten opzichte van een bestaand huis. Je kunt het hele huis gloednieuw inrichten helemaal naar jullie smaak: kies je vloer, stel je eigen keuken samen, kies het sanitair naar jullie smaak en misschien wil je wel meteen de woonkamer uitbouwen of een dakkapel op zolder! Daarnaast zijn nieuwbouwwoningen heel energiezuinig en onderhoudsarm en je hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen, dat scheelt flink in de portemonnee! Lees meer over de voordelen van nieuwbouw »

Jullie budget
Hoeveel geld willen jullie uitgeven aan jullie nieuwe huis? Bespreek en bereken vooraf goed hoe je nieuwe financiële situatie er uit komt te zien. Op de website van het Nibud vind je veel informatie, rekentools en hulpmiddelen. Op basis van deze informatie kun je bepalen hoeveel je kunt besteden voor de aanschaf van jullie nieuwe huis, voor de inrichting, voor het onderhoud en voor de maandelijkse vaste lasten. Als jullie inkomen veel verschilt, zijn er handige tools (zoals op made.com) om snel te berekenen hoe je de vaste lasten kunt verdelen. 

Wist je dat je steun kunt krijgen van je ouders als je een huis wilt kopen? Jaarlijks mogen zij jou € 5.363 (2018) belastingvrij schenken. Vanaf 1 januari 2018 mogen je ouders je eenmalig (onder bepaalde voorwaarden) € 100.800 belastingvrij cadeau doen voor je eigen woning. Dit dient wel tussen je 18e en 40e verjaardag te gebeuren. Andere mogelijkheden zijn geld lenen van je ouders of je ouders garant laten staan voor (een deel van) de hypotheek, meer hierover lees je op de website van de Consumentenbond.

Juridisch
Jullie nieuwe leefsituatie heeft ook juridische gevolgen. Regel deze zaken voordat je gaat samenwonen en voorkom ergernis of ernstigere gevolgen. Win advies in bij een notaris en een financieel adviseur zodat jullie goed voorbereid zijn op toekomstige ontwikkelingen.

De sleutel
Het moment is daar, jullie ontvangen de sleutel van jullie nieuwe huis! Nu kunnen jullie samen gaan klussen, verhuizen en inrichten. En als alles klaar is, is het misschien wel tijd voor een gezellige housewarming voor jullie familie, vrienden en nieuwe buren!

Veel woonplezier!

maureen geraets Van Santvoort Eindhoven.png
Maureen GeraetsVan Santvoort Makelaars