Gasloos wonen: verwarmen en warm water met een warmtepomp

maandag 11 januari 2021

Je leest er veel over in het nieuws; al een tijdje is de eis van de overheid dat nieuw te bouwen woningen niet meer op het gasnet mogen worden aangesloten. Wat houdt het in en wat betekent dit voor de woningen in dit nieuwbouwproject?

Gasloos
De meeste woningen in Nederland maken gebruik van een aardgasgestookte CV-ketel voor verwarming en warm water. Om het klimaat te sparen (gas zorgt voor CO2 uitstoot) en vanwege het terugschroeven van de gaswinning in Groningen, heeft de overheid besloten de bouw van gasloze woningen te gaan stimuleren. Nieuwbouwwoningen waarvan de bouwaanvraag na 1 juli 2018 wordt ingediend worden gasloos gerealiseerd. Ook in dit nieuwbouwproject worden de woningen niet meer aangesloten op het gasnet.

Wat betekent dit voor jouw nieuwbouwwoning? Bekijk de video:

Warmtepomp
Een warmtepomp biedt uitkomst; deze werkt op elektriciteit, onttrekt warmte aan de bodem of de buitenlucht en zet dit met een warmtewisselaar om in bruikbare energie/warmte. Hij is gekoppeld aan een boilervat voor warm water. 

Bodemlus warmtepomp: verwarmen en koelen
In dit nieuwbouwproject wordt in de woningen een zogenaamde individuele warmtepomp met bodemlus toegepast. De warmtepomp onttrekt warmte uit de aardbodem via een lus in de grond. Door de lussen wordt een vloeistof gepompt die de warmte verplaatst naar de woning, waar het wordt omgezet in warmte voor verwarming of voor warm tapwater. Een groot voordeel van een warmtepomp met een bodemlus is dat je er in de zomer zonder meerkosten ook je huis mee kunt koelen!

Vloerverwarming & balansventilatie
Voor een warmtepomp is lage temperatuurverwarming nodig, zoals vloerverwarming. Door de toepassing van vloerverwarming in de hele woning is een andere manier van ventileren nodig. Via balansventilatie wordt voorverwarmde buitenlucht via het plafond de woning in geleid. Geen tocht meer in huis, dat geeft nog meer wooncomfort!

Klaar voor de toekomst
De aanleg van een warmtepompinstallatie met vloerverwarming en balansventilatie vraagt om een forse extra investering, die in de koopsom van jouw huis is inbegrepen. Je hebt hiermee een heel comfortabel en duurzaam huis dat helemaal op de toekomst is voorbereid!

Lees meer over gasloos wonen.

  • inductie koken.jpg
  • logo gasloos_blauw groen_background01.jpg
  • HUNK1845_web.jpg
  • water-warmtepomp.jpg
  • A070.jpg
  • STMIC_20160223_Int_K01_Detail01.jpg (1)
kruijswijk__ron_kruijswijk.jpg
Ron KruijswijkKruijswijk Makelaardij